Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Запобігання виникнення АЧС

Дата: 04.01.2024 16:23
Кількість переглядів: 67

Фото без опису

Африканська чума свиней (хвороба Монтгомері) - контагіозне вірусне захворювання домашніх і диких свиней.
Факторами передачі вірусу - корм, підстилка, гній, трупи тварин, кліщі, продукти забою тварин. Зараження може відбуватися респіраторним шляхом, через ушкоджену шкіру і слизисті оболонки, а також м'ясо, м’ясопродукти, кров, сечу, фекальні маси тощо, від загиблих та хворих свиней.
❗Симптоми захворювання: підвищення температури тіла тварин до 40,5-42,0 С0, може розвиватися кон’юнктивіт, відмічається пригнічення й задишка. З ніздрів й очей слизисто-гнійне витікання з домішками крові. Хворі тварини більше лежать, зарившись в підстилку, в’яло піднімаються, пересуваються й швидко утомлюються. Відзначають слабість задніх кінцівок, хиткість ходи, голова опущена, хвіст розкручений, посилена спрага. На шкірі в області внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля кореня вух помітні червоно-фіолетові плями, при натисненні вони не блідніють.
Смертність, залежно від перебігу, може досягати 100%. Перехворілі тварини стають довічними вірусоносіями. Лікування заборонене. У випадках виникнення вогнища інфекції практикується тотальне знищення хворого свинопоголів’я безкровним методом, а також ліквідація всіх свиней у вогнищі. Хворі та свині які контактували з хворими підлягають забою з наступним спалюванням трупів.
З метою недопущення занесення збудника Африканської чуми свиней власникам особистих підсобних господарств, у яких є свинопоголів’я, необхідно дотримувати ряд правил:
▶️ надавати поголів’я свиней для проведення ветслужбою вакцинації (проти класичної чуми свиней), та клінічного обстеження свиней;
▶️ утримувати поголів’я в закритому режимі (у господарстві, сараях), не допускати вільного вигулу свиней на території населених пунктів, особливо в лісовій зоні;
▶️ не покупати продукти тваринного походження в місцях стихійної торгівлі;
▶️ не допускати контакту власних тварин із дикими тваринами та сторонніми особами;
▶️ щодекадно обробляти свиней і приміщення для їхнього утримання від комах (кліщів, вошей, бліх), постійно вести боротьбу із гризунами;
▶️ не використовувати боєнські відходи в раціонах свиней;
▶️ не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою

☝️У випадках захворювання та загибелі свиней звертатися до Лозівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області (тел.: (05745) 2-26-37, (05748) 3-35-03) та до Лозівської районної державної лікарні ветеринарної медицини (тел.: (05745) 2-26-37)


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Додавання бюджетного проекту

Увага! Переверте правильність заповнення форми подачі бюджетного проекту. Редагування даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту

Додати фото в бюджетний проект

Видалити зображення

Продовжити?

Ні, не видаляти

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних