Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

На Харківщині спостерігається зростання захворюваності на COVID-19

Дата: 18.04.2023 09:05
Кількість переглядів: 109

Лозівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує:

Eпідемічна ситуація в Харківській області щодо захворюваності на COVID-19 залишається напруженою. За даними ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», на Харківщині останнім часом відмічається зростання захворюваності на COVID-19.

Так, протягом березня 2023 року в Харківській області зареєстровано 1667 випадків захворювання на COVID-19, першої декади квітня 2023 року – 904 випадки відповідно. На зростання інтенсивності епідемічного процесу вплинув початок циркуляції на території області нової лінії штаму Оmicron – XBB.1.5, який викликав значні підйоми захворюваності у світі. За результатами секвенувань, проведених референс-лабораторією з діагностики ВІЛ/СНІДу, вірусних та особливо небезпечних патогенів ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», 22.03.2023 у мешканця Харкова було підтверджено захворювання на COVID-19, яке викликано штамом Оmicron коронавірусу SARSCoV-2, лінія XBB.1.5 (Кракен).

До цього штаму в населення відсутній колективний імунітет, тому очікується швидке поширення вірусу серед мешканців області та значне зростання захворюваності на COVID-19. Зростання питомої ваги позитивних результатів при дослідженнях на SARS-CoV-2 методом ПЛР також свідчить про початок нової хвилі підйому захворюваності.

Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує дотримуватися правил безпеки та протиепідемічних заходів, а саме: маскового та дезінфекційного режимів, соціального дистанціювання в громадських місцях, респіраторної гігієни, своєчасно звертатися за медичною допомогою з початком хвороби. Підтвердження діагнозу дозволяє своєчасно розпочати необхідне лікування, уникнути тяжкого перебігу хвороби, зменшити ризик інфікування в оточенні. Нагадуємо, що заходи з профілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Пам’ятка громадянам щодо запобігання зараження коронавірусом
Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами. Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці), після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.
1. Не торкайтеся до потенційно контамінованих вірусом поверхонь, зокрема до тварин, у регіонах із виявленими випадками інфікування.
2. Ретельно і часто мийте руки з милом чи обробляйте їх антисептиком. Миття рук з милом: тривалість процедури — 20–40 с; вода має бути теплою (комфортної температури), а не холодною чи гарячою; обов’язкова процедура: якщо руки видимо забруднені, після приходу з вулиці, перед прийомом їжі, після відвідування туалету, якщо відсутній антисептик для рук. Обробка рук спиртовмісним антисептиком: спиртовмісний антисептик для рук — розчин із вмістом спирту 60–80% або хлоргексидину 2% (інші засоби, що реалізують як «антисептик для рук», наприклад настій ромашки або розчини із 40% вмістом спирту, не є такими); антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (в середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню); тривалість обробки — близько 30с; особливу увагу приділіть нігтям (там накопичується найбільше бруду); обов’язкова процедура в разі будь-яких контактів із (потенційно) забрудненими об’єктами; у разі частого користування антисептиком застосовуйте крем для рук, щоб уникнути підсушування та утворення тріщин шкіри; контролюйте доступ маленьких дітей до антисептика (він містить спирт і токсичний для прийому всередину).
3. Уникайте скупчення людей.
4. Якщо ви захворіли, залишайтеся вдома і зверніться до лікаря.
5. Використовуйте захисну маску: обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить); якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту. Використовуйте маску правильно: вона має покривати ніс і рот; вона має щільно прилягати, без відступів по краях; заміняйте маску, щойно вона стала вологою; не чіпайте зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком; заміняйте маску що чотири години; не використовуйте маску повторно.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних