Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Чому сучасне молоко не кисне?

Дата: 10.01.2023 15:26
Кількість переглядів: 317

Чому сучасне молоко не кисне?

         На полицях все частіше з'являється  молочна продукція, яка може простояти там кілька місяців і з нею нічого не трапиться. Розповімо, як так, що це означає і чи обов'язково в цьому замішана хімія.    

         У нашій свідомості за молочною продукцією закріплена ідея про те, що її потрібно з'їсти скоріше, інакше вона прокисне. Йогурт, масло, кефіри — деякі з них навіть побудовані на самій ідеї процесу бродіння, тобто так люди отримали можливість продовжувати життя цієї їжі. Однак все одно молоко продовжує киснути. І для багатьох людей сьогодні ультра пастеризовані упакування виглядають сумнівно. Як молоко, яке в нашому житті зберігається від сили десять днів, може так довго витримувати? Тут, думає багато хто, однозначно повинна бути залучена хімія. Але це не зовсім так.

         Раніше короткі терміни зберігання пояснювалися нестабільністю при виробництві молока. Якщо допустити в цей процес людину, то при отриманні молока буде значно більше шансів, що бактерії стикнуться з ним, і вже вони своєю чергою і влаштують всередині пляшки переворот. Саме тому за два або три дні продукт приходить в непридатність.

         Однак проблема в тому, що ми маємо досить застарілі уявлення про виготовлення молока. Сьогодні цей процес далекий від того, що можна побачити на маленькій фермі або у людини, яка сама тримає корову. У нинішніх молочних господарствах практично всі процеси автоматизовано й роботизовано, у зв'язку з чим у кисню разом з бактеріями немає і шансу проникнути всередину, а це вже продовжує життя молочки на ті самі десять днів.        

Існує думка, що ультра пастеризація і навіть стерилізація — це головні вороги здорового молока. Але насправді це дуже далеко від правди. Молоко з коротким терміном зберігання готується при температурі 70-90 градусів за Цельсієм, що робить можливим виробництво з цього вихідного матеріалу інших продуктів, наприклад, йогуртів, тому, що загинула тільки частина мікробів.        

Ультра пастеризація — це процес, коли молоко різко нагрівають до 135-150 градусів, а потім також швидко охолоджують. І вже тут можна помітити, що ніякої хімії немає. Виробнику не вигідно додавати в такий продукт добавки, адже це може обійтися йому у велику суму, без будь-якої користі для людства.        

І останній процес — стерилізація. І тут теж немає нічого особливого і страшного. Молоко просто протягом довгого часу кип'ятять при температурі 120 градусів за Цельсієм, а вже потім заливають в пляшки. На цьому етапі, продукт втрачає трохи кальцію. Тим більше головним аргументом проти того, що все це хімія, є термін зберігання будь-якої молочки після розкриття. Всього три дні або трохи більше на те, щоб випити упакування.

* Лозівське Управління ГУ Держпродспоживслужби інформує!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.