Про африканську чуму свиней
Дата: 23.12.2022 13:58
Кількість переглядів: 84
Африканська чума свиней – транскордонне захворювання.
Що необхідно знати пересічному громадянину про Африканську чуму свиней (АЧС)
- Що АЧС не становить небезпеки для людини.
- Що людина опосередковано (забруднившись матеріалом від хворої, загиблої чи забитої свині) може перенести заразу на іншу територію, де є сприйнятливі тварини.
- Що збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом (наприклад: в копченій шинці – до 5 місяців).
Що мають знати власники тварин про Африканську чуму свиней (АЧС)
АЧС – це:
- гостра (ознаки хвороби розвиваються дуже швидко)
- висококонтагіозна (надзвичайно заразна)
- інфекційна (здатна до зараження тобто може передаватись від однієї сприйнятливої тварини до іншої)
- вірусна (на збудник не діють антибіотики, тому не має лікування)
- хвороба (хворобливий стан організму – тварина виглядає підозріло, не так, як завжди)
- свиней (хворіють лише домашні та дикі свині).
Ознаки хвороби:
- Лихоманка, синюшністю (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи (геморагії) у внутрішніх органах.
- Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Загибель тварин при зараженні АЧС досягає 100 %.
- Засобів імунопрофілактики та лікування хвороби не існує.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності Управління Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області рекомендує:
- Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях.
- Не допускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами, чи сторонніми людьми.
- Проводити щоденний клінічний огляд тварин з метою виявлення можливого захворювання.
- Регулярно здійснювати очищення приміщень у яких утримуються свині.
- Обслуговування тварин проводити лише в окремому змінному одязі, при цьому використовувати засоби догляду, інвентар закріплений за кожним приміщенням.
- Постійно вести боротьбу з гризунами.
- Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
- Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
- Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
- Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
- Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях, та на стихійних ринках.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання, та/або при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста найближчої державної установи ветеринарної медицини.
- Обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
- Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та перероблення непридатні для споживання людиною утилізувати згідно з Законом України «Про відходи».
- Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
- Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин
- Не використовувати для напування тварин воду з річок, інших водойм з повільною течією що протікають через лісові масиви, в яких є дикі кабани.
- Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.
*Інформація надана Управлінням Лозівського району Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області