Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Операція «Новорічна ялинка 2021»

Дата: 29.11.2021 11:44
Кількість переглядів: 384

Новорічні свята все ближче, а значить у кожному домі скоро з’явиться зелена лісова красуня. З початку грудня у лісгоспах країни розпочнеться  заготівля новорічних ялинок. Та не всі готові придбати легально головну окрасу свята. Кожного року, за офіційною статистикою, до новорічних свят в Україні незаконно вирубуються мільйони молодих саджанців сосни, ялини та ялиці, ще сотні тисяч дерев варварським чином позбавляються верхівки. Такою кількістю лісових культур, за підрахунками природоохоронців, можна засадити сотні гектарів лісу щорічно.

З метою попередження самовільних рубок, безконтрольного перевезення та реалізації ялинок у період підготовки до нового 2022 року на Харківщині розпочинається операція «Новорічна ялинка». Державною екологічною інспекцією у Харківській області спільно з правоохоронними органами та державною лісовою охороною створені мобільні групи, які під час проведення перевірок виявлятимуть порушників як в лісі, так і на ринках та автошляхах.

Купуючи ялинку, варто пам’ятати, що кожне дерево обов’язково повинно бути промарковане спеціальним уніфікованим засобом: самоклейною етикеткою зі штрих-кодом або ж пластмасовою биркою-стяжкою. На кожній з них розміщується унікальний номер та відповідний йому штрих-код. Ці дані заносяться до Системи електронного обліку деревини, яка містить інформацію про постачальника. Кожен охочий прямо на ялинковому базарі може перевірити походження деревця.

Для цього на сайті https://open.ukrforest.com/ або ж у мобільному додатку для Android «yalynka.info» потрібно ввести номер з уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки. У випадку, якщо в електронному обліку інформація за введеним номером відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.

Звертаємось до громадян із проханням, у разі виявлення фактів незаконних порубок новорічних красунь, або їх реалізації  повідомляти на телефон «Гарячої лінії» Інспекції за номером (057) 725-59-95.

Довідково: За самовільну заготівлю ялинок згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 665 від 23.07.2008 за кожне незаконно вирубане або пошкоджене до ступеня припинення росту дерево на лісопорушника за статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення накладається штраф: на фізичних осіб — в розмірі від 510 до 1020 грн, на посадових осіб від 2550 до 5100. За реалізацію незаконно зрубаних новорічних ялинок встановлені передбачено штрафні й карні санкції відповідно до статті 88-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу — тягне за собою накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 грн – 1700 грн), а ті самі дії вчинені в межах природно-заповідного фонду — штраф від 100 до 215 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн – 3655 грн).Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних