Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Харчування на різдвяні свята.

Дата: 27.12.2024 09:40
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

Як не переїсти, уникнути відчуття дискомфорту, важкості в животі та як не набрати зайвих кілограмів?

Для підготовки корисного святкового меню рекомендується скористатися принципом Тарілки здорового харчування:

- ½ тарілки мають становити овочі та фрукти. Окрім картоплі, в якій високий вміст крохмалю;

- ¼ тарілки має містити цільнозернові продукти: пшеницю, ячмінь, гречку, рис, а також страви з них;

- ¼ тарілки має наповнюватися білковими продуктами: рибою, квасолею, горохом, сочевицею тощо.

Правила безпечного святкового столу.

• Не проводьте тривалі застілля. Інтервали між прийомами їжі повинні бути не менше трьох та не більше 4,5 годин.

• Стежте за розмірами порцій. Щоб не переїдати, беріть невелику тарілку, значну частину якої заповнюйте овочами.

• Вживайте узвари, компоти, морси з невеликою кількістю цукру. Відмовляйтеся від солодких напоїв, що містять підсилювачі смаку чи барвники.

• Подавайте на стіл свіжі фрукти, горіхи, сухофрукти замість традиційних тістечок, тортів чи інших солодощів. В овочах та свіжих фруктах містяться надзвичайно необхідні організму харчові волокна та вітаміни.

• Не готуйте багато їжі на свята. Це дозволить не тільки дозувати кількість їжі, щоб не переїдати, але не буде потреби її зберігати тривалий час в холодильнику.

Особливо, коли відбуваються відключення світла, а в холодильнику продукти не можуть безпечно зберігатися більше 2-3 годин.

• Між прийомами їжі більше гуляйте на свіжому повітрі чи займайтеся фізичними вправами вдома.

• Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує!

​Разом з тим, щоб подбати про своє здоров’я, здоров’я своїх рідних та близьких людей, слід спробувати нові традиції складання здорового меню, коли святкові різдвяні страви будуть одночасно не тільки смачними, а ще й корисними.

Спершу необхідно обмежити на столі кількість копчених і консервованих продуктів.

Замість ковбаси, шинки та копченостей краще приготувати м'ясо чи рибу на грилі, а також додати грильовані свіжі овочі. Варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню.

Жирне та червоне м'ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою.

При цьому рекомендується замінювати магазинні майонези та соуси домашнім майонезом або готувати заправки з йогурту чи кефіру з великою кількістю зелені.

Зустрічати улюблені різдвяні свята – це завжди прекрасно, тож не перетворюйте їх на день переїдання.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних