Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Як запобігти отруєнню грибами: поради

Дата: 15.10.2024 13:01
Кількість переглядів: 41

Фото без опису

Підвищена вологість та висока температура на початку жовтня відкрили початок осіннього сезону грибів. Разом із тим, різко зросла кількість отруєнь. За оперативними даними, з початку 2024 року, від отруєння дикорослими грибами постраждали 90 осіб, із них — 19 дітей, тільки за перші два тижні жовтня отруїлися грибами 55 людей, із них — 9 дітей. Завдяки оперативній роботі медиків всі постраждалі живі та отримують необхідну допомогу.

Центр громадського здоров’я нагадує правила безпечного збирання та споживання грибів.

Як правильно збирати гриби:

  • перш за все треба бути впевненим, що знайдений гриб їстівний. Якщо гриб викликає сумнів — не кладіть в кошик;

  • не збирайте старих, перезрілих чи дуже молодих грибів із нечітко вираженими зовнішніми ознаками. Їх можна сплутати з отруйними;

  • будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);

  • не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, сміттєзвалищ, у забруднених місцях – гриби всотують і накопичують шкідливі речовини;

  • не збирайте грибів під час посушливої погоди. Тоді обмін речовин у організмі гриба змінюється, він втрачає воду та накопичує токсин;

  • не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;

  • не куштуйте сирі гриби. Проводьте належну термічну обробку.

  • Як правильно готувати дикорослі гриби 

    Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте всі гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте. А під час приготування дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • готуйте гриби не пізніше доби з моменту збору;

  • промийте їх і обробіть термічно;

  • Ще раз наголошуємо: сирі гриби не вживайте.

  • Кому не варто вживати гриби 

    Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа, яка є великим навантаженням на шлунок.

    Кому слід обмежити вживання грибів:

  • діти;

  • вагітні;

  • літні люди;

  • ослаблені люди;

  • люди з проблемами травної системи.

  • Слід підкреслити, що для дітей, гриби абсолютно небажана, а то і шкідлива їжа.

    Які ознаки отруєння грибами

    Симптоми (ознаки) отруєння грибами може проявлятися у різний час, як через 30 хвилин або годину після вживання, так і через декілька діб або й тижнів.

    Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;

  • Що робити при отруєнні

    За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:

  • симптоми;

  • причину отруєння;

  • що вже робили для допомоги потерпілому.

  • Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);

  • викликати блювання;

  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

  • Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.

    Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

  • головний біль;

  • підвищення температури тіла;

  • галюцинації;

  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);

  • судоми;

  • задуха;

  • марення;

  • зниження частоти пульсу, запаморочення.

  • Що робити при отруєнні

  • За наявності симптомів отруєння негайно телефонуйте 103 або 112. Повідомте:

  • симптоми;

  • причину отруєння;

  • що вже робили для допомоги потерпілому.

  • Треба промити потерпілому шлунок чистою водою провівши наступні процедури:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої);

  • викликати блювання;

  • Дати потерпілому сорбенти (активоване вугілля) і дотримуватися постільного режиму.

    Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу, зокрема, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

    Дізнатися більше про неїстівні гриби, отруєння грибами та про першу допомогу при отруєннях можна з нашого буклету за посиланням: https://tinyurl.com/5n87b3t7

     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних