❗☀️ В літній період зростає ризик захворювання на ботулізм.
Ботулізм – це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків для здоров’я та життя людини. Причина захворювання – токсин бактерії Clostridium botulinum, який накопичується у харчових продуктах: в’ялена та копчена риба, м’ясні та рибні консерви, гриби та овочі. Ботулотоксин у 400 тис. разів сильніше токсину гримучої змії. Смертельна доза ботулотоксину для людини складає лише 0,3 мкг.
Ботулізм у Харківській області реєструється майже щорічно. За період з 2014 року на території області 34 людини захворіли на ботулізм, з них 5 людей померли. Причиною захворювань у 80 випадків була непатрана риба : в’ялена або копчена, у решті випадків - консерви м’ясні та гриби консервовані. У 90% випадків продукти, які стали причиною захворювання на ботулізм, були виготовлені в домашніх умовах або придбані у місцях стихійної торгівлі.
Більш детально про ботулізм, причини, симптоми та профілактику захворювання можна дізнатись за посиланням
https://moz.gov.ua/.../u-chervni-15-lyudej-potrapili-do...