Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Мастит у кішок - профілактика й лікування

Дата: 20.01.2023 11:50
Кількість переглядів: 8878

Лікування маститу у котів

Мастит – це захворювання молочної залози або її частки. яке досить часто виникає у домашніх кішок Хворіють на запалення виключно самки. Хвороба супроводжується болем, набряком, підвищенням температури і почервонінням. Захворювання не можна запускати – при перших симптомах потрібно звернутися до ветеринарного лікаря.  У іншому випадку почнеться гнійний процес, який може привести до некрозу, зараження крові та смерті улюблениці.

Причини виникнення маститу бувають різноманітними, починаючи від генетичної схильності до травм в районі живота, ослаблення імунітету, але 90% випадків виникає у годуючих кішок.

 

Причини розвитку маститу:

  • Лактостаз, або застій молока. Коли груди спорожняються не повністю, а в протоках накопичується молоко. Поступово залоза твердне, і виникає запалення. Тріщини сосків. Коли кошенята смокчуть молоко, вони нерідко травмують груди. У ранку проникає інфекція і викликає мастит.
  • Ускладнення після пологів. Якщо пологи протікали з ускладненнями, а після появи на світ дитинчат у кішки розвинувся ендометрит, це могло посприяти виникненню запального процесу в інших органах.
  • Стрес. Переїзд, грубе поводження з твариною та інші складні ситуації викликають у кішки стрес, а на його тлі завжди знижується імунітет.
  • Гормональний збій в організмі, викликаний прийняттям ліків або іншими чинниками, наприклад, помилковою вагітністю.
  • Падіння з висоти і як результат – травма або забій молочної залози.
  • Сильне переохолодження, протяги. хронічні або паразитарні захворювання, через яких у кішки ослаблений імунітет.

 

Якщо тварину не лікувати, то симптоми стануть більш явними. Можливі  – втрата апетиту; пригнічення, млявість; підвищення температури тіла на 1-1,5 градуса; почервоніння уражених молочних залоз; при пальпації соски гарячі, щільні, болючі; виділення з грудей серозної рідини, згустків, крові або гною. Мастит може протікати по-різному, в залежності від форми захворювання.

 

Найпоширеніша – серозна, вона ж і є найбільш небезпечною. Для неї характерні набряки ураженої залози й виділення прозорої рідини із соска. Відсутність лікування на цьому етапі призводить до того, що хвороба переходить в інфільтративну, а потім гнійну форму. При цьому розміри молочної залози збільшуються, посилюється гіперемія, сосок стає гарячим, а лактація повністю припиняється. Абсцес має чіткі межі, а тканини навколо нього на дотик нагадують тісто. Якщо допомогу тварині не буде надана, то гнійне запалення пошириться на інші органи. Флегмона – небезпечне ускладнення абсцесу.

 

Діагностика хвороби

Виявивши симптоми маститу, кішку потрібно показати ветеринару. Лікар легко визначить наявність запального процесу за допомогою пальпації.

Крім візуального огляду при діагностиці використовуються інші методи:

  • загальний аналіз крові, який покаже підвищення рівня лейкоцитів та зниження кількості тромбоцитів;
  • УЗД – з допомогою цього дослідження вдасться встановити, де саме розташоване вогнище запалення, які частини молочної залози запалені;
  • бактеріологічне дослідження молока необхідно для визначення виду збудника; цитологічний аналіз дозволяє досліджувати клітини молочної залози.

 

Лікування маститу в домашніх умовах

При лікуванні запалення молочних залоз застосовують антибіотики, знеболювальні препарати, мазі, компреси, імуностимулятори. На ранній стадії хвороби ефективними можуть виявитися народні методи. Масаж з камфорним маслом допомагає від маститу у кішок Під час хвороби кішці потрібен спокій. Її краще поселити в окремій кімнаті й захистити від протягів. Тварина повинна отримувати повноцінне харчування. Кошенят на час лікування забирають від матері – доведеться годувати їх сумішшю. Важливо знизити вироблення молока. Для цього улюбленицю переводять на сухий корм, якщо до цього вона харчувалася вологим. Кількість вживаної рідини потрібно зменшити.

 

Профілактика маститу

Найкращим варіантом є запобігання виникнення маститу. Дотримуючись простих правил можна в рази зменшити ризик виникнення цього недугу і тим самим запобігти довгому і болячому для кішки процесу лікування. Отож, профілактика маститу полягає в наступному:

  • регулярний огляд кішки;
  • хороші умови проживання;
  • недопускання переохолодження кішки;
  • запобігання контакту з хворими тваринами;
  • обробка подряпин та ран на сосках розчином марганцю;
  • регулярна вакцинація, вчасне лікування бліх та глистів;

Пам’ятайте, тільки ветеринар може поставити точний діагноз та призначити правильне (а отже й ефективне) лікування. Не займайтеся самолікуванням! Тільки ветеринари нададуть кваліфіковану допомогу вашому улюбленцю! Будьте здорові Ви та Ваші домашні улюбленці!

*Інформація надана Управлінням ГУ Держпродспоживслужби Лозівського району

 

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних