Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Навчальний візит до Республіки Польща!

Дата: 23.10.2019 12:10
Кількість переглядів: 1421

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


З 07 по 12 жовтня представники Олексіївської ОТГ разом з представниками Нововодолазької селищної, та Донецької селищної ОТГ, на чолі з Віктором Нестернком, радником з питань децентралізації Харківського Центру розвитку місцевого самоврядування, здійснили навчальний візит до Малопольського Воєводства Республіки Польща.
 

Захід організовано Польсько-українською аграрною асоціацією та Харківським Центром розвитку місцевого самоврядування за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у м. Харкові, Польсько-української Господарчої палати, Центром дорадства рольнічего у м. Кракові!

 


День перший.


Одразу ж після перетину кордону, Польща вражає комфортністю життя. Вздовж всіх автострад можна зустріти ось такі місця для відпочинку з облаштованими місцями для прийняття їжі та безкоштовними громадськими вбиральнями.



 


Навчальний візит розпочався з відвідування Генерального консульства України в Кракові. Дуже цікава та інформаційна зустріч з безліччю питань та конкретною інформацією, яка дозволить більш ефективно використовувати міжнародні зв'язки!

 


День другий.


Місце: Гміна Скала (пол. Gmina SkaLa) — місько-сільська гміна у південній Польщі. Належить до Краківського повіту Малопольського воєводства.
Гміна Скала налічує 10 тисяч мешканців які населяють 17 Солєцтв (старостинських округів).

 


Площа Ринок.


Кожне місто в Польщі має Площу Ринок і це відрізняє місто від села.


Страж пожарна.



Саме наявність таких об'єктів як Страж пожарна відрізняє Український менталітет від Польського. Страж пожарна це добровільне об'єднання мешканців гміни.
Стражі займаються первинною ліквідацією пожежі до приїзду Пожежної служби, бо це дві окремі установи, виїжджають на місця ДТП та займаються рятувальними роботами. Свою справу Стражі роблять безоплатно та сумісно з основною роботою, в разі пожежі на гаджет приходить повідомлення та лунає сирена, роботодавець безумовно повинен відпустити підлеглого на ліквідацію лиха.
 


Польща та багатозадачність.


Основним принципом роботи багатьох Польських об'єктів сервісу, інфраструктури тощо, є багатозадачність. Саме тому Страж пожарна маючи свій зал для заходів здає його в оренду, разом з кухнею, під весілля або місцеві свята. Своєрідне поєднання безоплатного (волонтерського) та комерційного підходу.
 


Початкова Школа.



Сучасна початкова школа, яка після реформи освіти минулого року залишилася в управлінні гміною. Наразі в цьому закладі навчаються 80 дітей.

Будь-яка справа починається з керівника тому сучасній школі сучасний директор, креативний та мудрий.

Сучасні класи та тепла підлога по всій площі будівлі завдяки чому діти, за бажанням, можуть відпочити навіть на підлозі.
Життя школи не закінчується після останнього уроку. Після останнього дзвоника в школі проводяться гурткові заняття з робототехніки, танців, театрального та образотворчого мистецтва тощо.

 


Очисні споруди.



Сучасний комплекс очисних споруд на якому зовсім відсутній неприємний запах. Комплекс обслуговує майже всі населені пункти гміни. Вода проходить багато ступенів очищення, та з дотриманням всіх екологічних норм, поступає в річку. Дуже цікаво спостерігати як за всім комплексом доглядає лише одна завзята та кмітлива людина.

 


Зустріч с секретарем та Бургомістром гміни Скала.


Обговорювали питання що до системи роботи гміни, її структури, податків, комунальні питання, зокрема проблему з вивозом сміття.
 


Вечір другого дня закінчився прогулянкою по вечірньому Кракову.
Завітали до Вавельського Королівського замку.
Площа Ринок, старе місто та драматичний театр ім. Юліуша Словацького.


День третій.


Місце: Гміна Неполоміце (пол. Gmina Niepolomice) — місько-сільська гміна у південній Польщі. Належить до Велицького повіту Малопольського воєводства.
Гміна Неполоміце налічує близько 24 тисяч мешканців які населяють 12 Солєцтв (старостинських округів).

 


Розпочався день з відвідування Королівського замку Неполоміце — готичний замок середини XIV віку.


Цікавий факт: Замок було продано у власність гміни всього за 1 злотий.

В одному з залів замку було організовано презентацію щодо життя та структури гміни.
На цій світлині показано рівень комфортності життя та рівень задоволеності послугами які надає уряд гміни. 71% це рівень задоволеності роботою уряду, але для апарату управління гміною цей показник є найменш важливим, адже рівень задоволеності життям та послугами є найголовнішою оцінкою.
Гміна Неполоміце має вільну економічну зону, на світлині вона позначена фіолетовим кольором.
Основне завдання економічної зони – максимально привернути увагу інвесторів. Уряд гміни розв'язав це питання радикально та ефективно: «Спочатку ми створимо сприятливі умови, дороги та інфраструктуру, а вже після будемо залучати інвесторів!». Таким чином гміна мала змогу не чіплятися за хоч будь якогось інвестора, а ще й вибирати! Отож кількість компаній та брендів які вирішили розмістити свої підприємництва та заводи на території гміни ви можете побачити на наступній світлині:
Слід зазначити що витрати які гміна інвестувала у створення економічної зони зараз приносять громаді до 22 млн. Польських злотих ( близько 140 млн. грн) податків в рік.

 


Сучасна школа яка знаходиться в управлінні громадською організацією батьків.


Школу було побудовано за кошти гміни, але управлінням школою займається громадська організація.
Зверніть увагу на логотип з трьох шестигранників. Школа має особливу концепцію багато елементів школи від класів до рафінованого цукру мають форму гексаедра (багатогранник з шістьма гранями).
Навіть клумби, меблі та велопарковки виповнені у формі гексаедру.

Кожен клас обов'язково має власну вбиральню та вихід на подвір'я.
Дуже вільна та тепла атмосфера в кабінеті літератури, заняття можуть проводитись і так:

Сучасний спортивний та гімнастичний зали, власна музична студія.
Учительська та рецепція.
Як і попередня школа, ця після занять теж здає в оренду приміщення для гурткової роботи чи навчальних курсів.

 


Станція водопостачання.


Станція обслуговує майже всю територію гміни. Вода закачана зі свердловин проходить багато ступенів очищення і поступає у два резервуари. Повністю автоматична система управління яка обслуговується персоналом у 2 особи.
 


Страж пожарна.


Страж пожарна в гміні Неполоміце відрізняється від попередньої. Вона набагато більша і за кількістю добровольців і за кількістю викликів. В середньому в рік здійснюється до 400 викликів. Вона має більший парк техніки та обладнання. І знову згадаємо про багатозадачність об'єктів, на базі даної установи проводяться курси рятівників та пожежних як для дорослих так і для школярів.
 


Дитячий садок.



Ось в такому невеличкому будинку розміщуються 165 вихованців дитячого садку.
Кожна дитина має свій електронний ключ, таким чином контролюється відвідування закладу, а також по поличці для таких ключів можна контролювати присутністьвідсутність дітей в садочку. Дуже раціонально використовується простір. Групи не мають окремих кімнат для денного сну чи для приймання їжі. Для приймання їжі використовуються столи для навчання, а для сну спеціальні матраци.
Змалечку дітей привчають сортувати та перероблювати сміття організовуючи творчі майстерні з побутових відходів.

 


Сучасна бібліотека та зустріч з Солтісом (старостою).


Зустріч із Солтісом організували в приміщенні сучасної бібліотеки. Бібліотека працює як вільний простір для отримання знань, культурної їжі та проведення різноманітних творчих та навчальних заходів на відміну від звичної нам бібліотеки (не має значення сільської чи міської). Медіатека одна із складових сучасної бібліотеки. Завідувачі бібліотек, працюють за контрактом терміном на 7 років. Також за контрактом працюють і директори будинків культури та шкіл.



Бесіда з Солтісом теж була наповнена цікавими фактами із повсякденної роботи. Солтіс це зв'язок між урядом гміни та мешканцями. На попередні вибори Солтіса зареєструвались 12 кандидатів і це при тому що Солтіс працює безоплатно. Солтіс має лише відсоток від податків які сплатили мешканці його Солетства (старостинського округу) і тільки за рішенням депутатів, тож є багато прикладів коли Солтіси працюють за сумісництвом на другій роботі із заробітною платою.

 


День четвертий.


Місце: Краків. Дорадча служба.
Четвертий день розпочався з дуже ранньої прогулянки Краковом.
Ранковий Королівський замок.
Річка Вісла.
Старе місто.

 


Дорадча служба.


В конференційній залі дорадчої служби пройшло засідання з представниками Дорадчої служби та Маршалківського уряду Малопольського воєводства.
Обговорювали питання щодо розвитку сільських територій. Польща має багато програм щодо підтримки Ф/Г різних типів. Зокрема державні дотації за голову худоби чи гектар рослинної культури:

(Так на приклад вирощуючи цукрові буряки можна отримати 400 євро дотацій за кожний гектар один раз на рік.)

А також програми для придбання с/г техніки та обладнання. Багато уваги приділяється зеленому та агротуризму.
 


Готель “17 rooms” як об'єкт туризму.


Місто Краків називають туристичною столицею Польщі, тож різноманітних об'єктів туризму як культурної спадщини так і штучно створених дуже багато. Одним з них є готель “17 rooms”. Фасад будівлі в якій розташовано готель виконано з необробленого металу який під впливом окиснення покрився іржею. Так, саме цей фасад привертає багато уваги туристів. Але цікавості не закінчуються тільки назовні, саме приміщення і номери готелю теж не звичайні, вони просто відлиті з бетону.
 


День п’ятий.


Місце: Гміна Мисьленица (пол. gmina Myclenice) — місько-сільська гміна яка належить до Мисьленицького повіту Малопольського воєводства.
Гміна Мисьленица налічує близько 40 тисяч мешканців які населяють 7 Солєцтв (старостинських округів).

 


Ратуша.



 


Спортивний комплекс.


Спортивний комплекс побудовано за кошти громади та за підтримки Євросоюзу. Особливість Спорткомплексу в тому що він безкоштовно надає свої спортивні зали всім школам гміни для проведення занять з фізичного виховання. Таким чином школи не витрачають кошти на утримання та опалення власних спортивних залів, а автобусами возять дітей на заняття в сучасний спортивний комплекс. Утримання спорткомплексу не фінансується з коштів місцевого бюджету. Спорткомплекс знаходиться на самозабезпеченні, та має прайс-лист з цінами щодо послуг які можуть отримати усі відвідувачі. Тож після занять школярів з 15.00 комплекс здає свої приміщення в оренду місцевим компаніям та мешканцям для проведення занять, також в рамках комплексу побудовано два сучасних футбольних поля зі штучним та натуральним покриттям для футбольної команди «Вісла» м. Краків.
Спорткомплекс має сучасний Тир з двома залами.
Зал для стрільби з пневматичної зброї.
Зал для стрільби з вогнепальної зброї.
Невеличка інсталяція щодо знахідок які були викопані в період будівництва спорткомплексу.

 


Місце: Гміна Вишнева (пол. gmina Wisniowa) – розташована в східній частині Мисьленицького повіту, Малопольського воєводства на кордоні Середнього і Висповского Бескидів.
Гміна Вишнева налічує близько 7 тисяч мешканців які населяють 7 Солєцтв (старостинських округів).

 


Сільська бібліотека.


Сільська бібліотека, на відміну від попередньої міської, значно менша за площею, але функціонал у неї практично той самий що і в міській. На базі бібліотеки проводиться дуже багато різних заходів. Не дивлячись на те що бібліотека сільська, при населенні близько 2000 мешканців, заходи проводяться майже щодня. Тематичні вечори, дні культури та літератури різних країн, творчі гуртки при бібліотеці, музичні та поетичні вечори, ніч у бібліотеці це лише мала частина тих заходів які можуть відвідати мешканці села Вишнева. Що до зацікавленості мешканців то вона іде хвилями, спершу завідувачі бібліотек створили простір для молоді, тим самим привернули увагу до бібліотеки серед школярів та студентів. Трішки пізніше, у зв’язку з покращенням спортивної інфраструктури, наплив молоді зменшився тому було прийнято рішення змінити стратегію та організувати простір ще і для молодих мам та новоспечених молодят. Вечори для вагітних жінок, навчання для молодих мам та заходи для молодят які планують дитину. Згодом і цей сектор загубив актуальність тому завідувачі знову міняють стратегію і заохочують вже літніх людей. Для літніх людей вони організовують курс комп'ютерної грамотності, співочий клуб, зону для гри в шахи шашки тощо. Що можна з усього цього винести? Не обов'язково мати місто з великою кількістю мешканців під боком щоб бібліотека була наповнена відвідувачами. Треба мати стратегію по залученню відвідувачів та виходити за рамки видачі книги по формуляру. І ваш заклад отримає нове життя, а мешканці спосіб провести час з користю.
 


В цілому весь візит до Республіки Польща, по гмінах та населеним пунктам, можна звести до простих речей. Для того щоб змінити своє життя на краще не обов'язково міняти свою країну на іншу, адже в Польщі це теж проблема, треба міняти своє найближче навколишнє середовище та простір. Багато речей ми можемо і повинні втілювати на місцевому рівні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних