Олексіївська сільська територіальна громада

Харківська область, Лозівський район

Покрова Пресвятої Богородиці

Дата: 14.10.2019 07:44
Кількість переглядів: 449

Фото без опису

14 жовтня православна церква святкує Покрова Пресвятої Богородиці - велике свято, один з найбільш шанованих в народі.

Він встановлений на честь події, яка сталася в Константинополі в 910 році.

В цей час до міста підступили ворожі війська, і жителям тільки і залишалося, що молитися Богу і сподіватися на його допомогу.

Під час богослужіння блаженний Андрій і його учень Єпіфаній стали свідками явлення Божої Матері, яка простягла свій покров (головне покривало - мафорій, або омофор) над людьми, що молилися людьми в знак свого заступництва від страждань і негараздів. Цим покривалом Пречиста оберігає віруючих, шле їм радість і любов, підкріплюючи їх силу і дух, допомагаючи у важких ситуаціях, а також зцілюючи від хвороб.

Наші предки вважали Богородицю покровителькою землеробства. З цієї причини присвячене їй свято поступово замінило давньослов'янські святкування на честь закінчення робіт в полі і завершення збирання овочів і фруктів. К 14 жовтня закінчували прибирання хліба - останні снопи вивозили і складалися в стодолі чи клуні.

У цей період йшла активна підготовка до майбутньої зими. Чоловіки заготовляли дрова і утеплювали будинки, а жінки пряли, шили і ткали. У народі говорили: "Чини шубу до Покрови - інакше тепла не буде", "Захопи до Покрови тепла". Худобу в останній раз випускали в поле. Її годували сіном з останнього снопа нинішніх жнив. Покров - останній день збору грибів: рижиків і грон.

В цей день в перший раз в житлових кімнатах топили печі. З цього приводу пекли млинці. Витоки звичаю пекти млинці на Покров пов'язані з культом предків і шануванням всіх покійних родичів. Восени, коли переходили з літніх приміщень жити в теплу зимову хату, вважалося, що гарячими млинцями необхідно пом'янути померлих предків - зберігачів домашнього вогнища. За повір'ям, душі предків незримо живуть в кутах будинку і охороняють житло від всього поганого.

Напередодні свята в хатах наводили порядок, з плодів нового врожаю готували частування, варили брагу і мед. Жінки діставали стару солому з матраців і спалювали її, а матраци набивали нової. Ще було прийнято обливали маленьких дітей на порозі будинку водою через решето. Робили це для того, щоб дітки не хворіли всю зиму простудними захворюваннями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних